DSD – Deutsches Sprachdiplom

DSD je kratica za Deutsches Sprachdiplom (njemačka jezična diploma), a obuhvaća četverogodišnje besplatno dopunsko obrazovanje srednjoškolaca iz njemačkog jezika, nakon kojega polaznici polažu poseban ispit. Certifikat o položenom DSD-programu učenicima omogućuje vrijedne povlastice: pri upisu na fakulteta germanistike u Republici Hrvatskoj kandidati dobivaju dodatne bodove, dok se na fakultete u zemljama njemačkog govornog područja u Europskoj uniji kandidati s položenim DSD-programom mogu izravno upisati, bez polaganja dvosemestralnog njemačkog jezika.

U Hrvatskoj se provodi u suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja  RH i s Ministarstvom prosvjete SR Njemačke. U Gimnaziji M.A.Reljkovića, Vinkovci DSD-program je započet školske godine 2003./2004.

Pismeni dio ispita polaže se  na temelju strogih kriterija koji važe za provedbu DSD-programa u cijelome svijetu, a ocjenjuje se u Kölnu. Usmeni dio završnog ispita kandidati polažu pred mješovitim njemačko – hrvatskim stručnim povjerenstvom, a ukupni rezultati se objavljuju u travnju.

Posebnu ulogu u programu DSD-a ima i potpisivanje Povelje o partnerstvu gradova, kojom se gradonačelnici Kenzingena i Vinkovaca, između ostaloga, obvezuju posebnu pažnju posvetiti mladima i učenju njemačkoga jezika. Kako bi motivirali mlade i sačuvali uspomenu na nekadašnjeg dogradonačelnika Kenzingena, koji je umro 10.08.2004., samo dan prije okončanja biciklističkog pothvata Kenzingen – Vinkovci, Gradsko vijeće Kenzingena je osnovalo Zakladu Herbert Emmenecker koja će svake godine nagrađivati najboljeg polaznika DSD-programa u Gimnaziji Vinkovci dvotjednim boravkom i stručnim usavršavanjem u Kenzingenu.