Izvješće o projektima Politike i gospodarstva
Služba za građane Hrvatskog sabora organizira i provodi ove školske godine tri projekta u koje je uključen veliki broj učenika i mentora svih srednjih škola diljem Hrvatske. Učenici naše škole, gimnazije M. A. Reljkovića, pod mentorstvom profesorice Josipe Schweizer Matić, uključeni su u sva tri projekta.
Projekt PiG

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 26.04.2021.

1. Na natječaju za najbolji esej – zastupnički govor koji je trajao do 22. veljače 2021. godine s temom „Trideset godina hrvatske državnosti“ prijavilo se 88 eseja. Naša škola uključila se s 4 eseja koja su napisale učenice Valentina Antunović (4.d),  Nives Josić (4.b), Helena Kuprešak (4.d),  Aida Rušiti (4.d). U uvjetima natječaja stoji da će tri najbolja eseja  dobiti nagrade, a ostali koji zadovolje kriterije bit će uvršteni u e-zbornik radova ili tiskano izdanje zbornik radova. Pred Povjerenstvom je veliki posao iščitavanja i vrednovanja.

2. Online kviz natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ održano je 12. ožujka 2021. godine i u njemu je sudjelovala 41 srednja škola među kojima je i naša gimnazija, a predstavljali su nas učenici 1. tima Valentina Dragičević (4.g), Patrik Hodak (4.g) i Lorena Kuveždić (4.g), rezervni tim činili su Iva Nera Čačić (4.e), Ivan Horvatić (4.e) i Dora Jelinić (4.e).

3. Treći projekt je Simulirana sjednica Sabora na kojoj su do pandemije učenici sudjelovali uživo na plenarnoj sjednici iz velike saborske vijećnice u Zagrebu. Zbog korone sjednica je održana 19. travnja 2021. godine preko ZOOM-a sa 151 nazočnim zastupnikom iz 57 hrvatskih srednjih škola. Naš tim učenika činili zastupnici Toni Barunčić (4.d), Mislav Godanj (4.b), Aida Rušiti (4.d).

Sve ove projekte s velikim entuzijazmom vodi dr. sc. Sanja Šurina, predsjednica Povjerenstva i voditeljica Službe za građane Hrvatskoga sabora.