Muzejsko – edukativni projekt “10 škola – 10 umjetnika”
I ove godine naši su učenici bili sudionici zanimljivog muzejsko-edukativnog projekta koji je realiziran 15. prosinca 2023. u Zagrebu. Autorica i voditeljica projekta je dr.sc. Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke slikarstva 19./20. stoljeća u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 15.12.2023.

Cilj ovog dugogodišnjeg projekta je proširiti interes i znanja gimnazijalaca na području umjetnosti i muzejskih djelatnosti te upoznavanje s kulturnom baštinom.

Autorica je ovogodišnji devetnaesti po redu cjelodnevni muzejsko-edukativni projekt, zbog obnove zgrade Muzeja palače Vranyczany – Dobrinović, osmislila u suradnji s još jednom važnom kulturno-umjetničkom institucijom – Galerijom Klovićevi dvori.

Okupljeni učenici iz deset škola i različitih hrvatskih gradova s profesorima – mentorima predstavili su  svoje zadane i istražene teme iz moderne umjetnosti jedni drugima.

Radne skupine činili  su 3 – 4 učenika i jedan profesor. Učenici svake škole izložili su svoju temu kroz  pripremljene vizualne materijale i brošure, kao i kroz posebno osmišljene kreativne radionice. Upravo na takav način produbili su i osjetili  čari proučavanja, izražavanja  i konačnog stvaranja likovnim i umjetničkim sredstvima.

Ove godine u fokusu je bio veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović, čiji su lik i djela učenici istražili kroz različite povijesno umjetničke aspekte. Upravo u  Galeriji  Klovićevi dvori od studenog 2023.  do ožujka 2024. priređena je  velika retrospektivna izložba skulptura našeg umjetničkog velikana svjetskoga glasa Ivana Meštrovića. Stoga ne iznenađuje da upravo ovaj projekt stavlja u fokus  istraživanje njegova lika i nadasve bogatog stvaralačkog opusa.

Nakon višetjednog pripremanja i istraživanja našu školu predstavile su učenice likovne grupe MAR,  Lana Vidaković ( 4. e), Dora Petričević (4. f), Ana Srpak (3. a) i Tina Rosandić (2. c).

Djevojke su na zanimljiv način prezentirale javnosti manje poznat i vrlo jedinstven odnos Ivana i Ruže Meštrović, njegove prve supruge, također umjetnice koja je imala veliku ulogu u Meštrovićevom privatnom i profesionalnom životu.

U kreativnoj radionici pod vodstvom naših učenica u fokusu je bio Ružin portret, koji je Ivan Meštrović izradio 1915. u Londonu. Preko trideset  gimnazijalaca okupilo se oko njezinog kipa i nakon upoznavanja specifičnih obilježja likovnog originala izradili su  vlastitu interpretaciju njezinog lika u izabranim crtačkim tehnikama. Bilo je to je jedinstveno iskustvo stvaranja potaknuto  neposrednim vizualnim doživljajem u muzejsko galerijskom okruženju.

Tijekom ovakvog oblika  vizualnog, likovno-kritičkog promišljanja i kreativnog izražavanja, učenici su  unaprijedili vlastite  istraživačke sposobnosti, znanja i iskustva, te uz nezaobilaznu pomoć mentora i stručnjaka, unutar muzejske institucije sveobuhvatnije upoznali ukupnu važnost muzejsko galerijskih prostora i njihovih djelatnosti. Bila je to iznimna prilika za sagledavanja opusa, lika i djela  Ivana Meštrovića kroz retrospektivni prikaz njegova stvaralaštva te upoznavanje njegovog značaja u kulturnom, povijesnom i umjetničkom kontekstu.

Mihaela Gelemanović Pracaić, prof.