Osvrt naših učenica na gimnazijske dane
Učenice Iva Nera Čačić, Nika Regušić i Lucija Beškara napisale su kratke osvrte na dane provedene u našoj Gimnaziji.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 19.05.2021.

Zašto baš matematička gimnazija? Želim li ja to uopće?

Mnogi prilikom završetka osnovne škole još uvijek nisu definirani i u potpunosti sigurni što bi htjeli u budućnosti, a nisu se pronašli ni u jednom stručnom zanimanju. U takvoj situaciji, svima bih iskreno preporučila matematičku gimnaziju.

Matematička gimnazija pruža brojne pogodnosti kao što su motivacija za daljnji napredak zbog velikog broja izvrsnih učenika, zatim odlično okruženje i društvo za rad, ali i zabavu (matematičari su poznati po dobroj zabavi i otkačenosti) te ono najvažnije, izvrsnu spremu za nastavak školovanja. Jedan matematičar, likovnu i glazbenu umjetnost gubi kao predmete nakon dvije godine, no te dvije godine i više su nego dovoljne za stjecanje opće kulture koja će nam kasnije poslužiti kada budemo pokazivali svoju raznovrsnost i znanje pred poslodavcem, ali i u društvima u kojima se budemo kretali. Velika je i prednost mogućnost izbora pojačane matematike ili drugog stranog jezika. Većinom se učenici odluče za prvu varijantu jer osim želje za pojačanim radom matematike, ukupno je na cijelom popisu predmeta, jedan manje. Iako matematika mnogima nije omiljeni predmet, upravo bi matematička gimnazija mogla promijeniti to mišljenje. Uz brojnih šest sati tjedno u prvom i drugom razredu, u slučaju odabira pojačane matematike ili četiri sata u slučaju odabira dvojezične matematičke gimnazije te sedam sati tjedno u trećem i četvrtom razredu, ili pak pet sati, profesor se stigne posvetiti svakome učeniku posebno i omogućiti mu shvatiti matematiku i pokriti potencijalne nedostatke iz osnovne škole. Nakon četiri godine školovanja u matematičkoj gimnaziji uz kontinuirani rad, očit je napredak svih učenika na području matematike, kao i njihova izvrsna sprema za maturu, za koju će se svi, naravno, još dodatno pripremati. Isto tako velika je i prednost prisutnost informatike kao predmeta tijekom sve četiri godine, koji postaje ključan za daljnju pismenost. Što se tiče ostalih predmeta koji su nužni za maturu, jer ipak je ta matura naša glavna prepreka prema faksu o kojoj će svi profesori pričati još od prvog razreda, nema razlike između ostalih smjerova, što vrijedi i za sve ostale predmete u području raznolikog interesa učenika. Veliki trud svih profesorica i profesora karakterističan je za sve smjerove gimnazije pa tako i za matematičku gimnaziju. Također, u prednosti matematičkog smjera, može se ubrojiti i velika susretljivost profesora, njihova ambicioznost i upornost u namjeri našeg savladavanja gradiva i uspješno položenog ispita državne mature. Voljela bih još nešto spomenuti, a to je uključenost svih profesora u rješavanje bilo kakvih problema. Ponuditi pomoć i pružiti savjet onome kome je potreban, nikad nikome nije bio problem, što se nikad ne treba iskorištavati.

 Motivacija, dobro društvo, odličan rad profesora, njihova susretljivost i želja za napretkom svakog učenika, i više je nego idealno i potrebno svakome učeniku te sve što nam matematička gimnazija može pružiti.

Iva Nera Čačić, 4.e

Dragi budući gimnazijalci,

Prije točno četiri godine ja sam također osjećala univerzalnu buru emocija premijerno koračajući gimnazijskim stubama. I znam da se čini kako neće biti lako. Zaista, te su stube stare i ima ih mnogo, ali jednom kada uhvatiš ritam, shvatiš da nikada nisi ni trebao sumnjati. Upravo vjera u sebe i vlastitu moć najveći je dar koji ću sa sobom ponijeti iz ove škole zahvaljujući programu koji je često bio i naporan i vrlo opsežan, ali mi je ipak dokazao da se trud i zalaganje uvijek isplate. Također, moji koraci kroz ovu školu zasigurno ne bi bili ni približno plahi bez dodatnog vjetra u leđa koji me je neprestano gurao naprijed. Iz tog razloga vam od srca želim da pronađete osobe koje će vama dati smisao u onim danima koji djeluju kao nepopravljiva kišna i hladna jutra. Takva jutra trebaju barem mala „lažna sunca“ koja će pričati viceve iz zadnje klupe ili pružiti lijepu riječ s druge strane učionice. Naravno da će biti i situacija u kojima ćete osjećati nepravdu, ljutnju ili tugu, ali formula je zapravo vrlo jednostavna – što ih prije naučite prihvaćati, manje ćete energije trošiti na stvari koje ne možete kontrolirati. Zato vam želim puno lijepih iskustava, napredovanja i tek onoliko uspjeha pretočenog u brojke, koliko vam je potrebno da budete sretni na ovom Kratkom izletu koji je samo mali put prema velikom svijetu.

Nika Regušić, 4.a

Opća gimnazija

Naše vrijeme u gimnaziji bilo je zaista puno iznenađenja. Edukacija koju smo dobili bila je dobra, no i iznimno zahtjevna zbog količine gradiva. Unatoč tome, uspjeli smo stvoriti puno lijepih uspomena. Posebno će nam u sjećanju ostati različite ekskurzije i mjesta koja smo zajedno posjetili. Isto tako, sjećat ćemo se i smiješnih i zabavnih trenutaka s nastave i profesora koji su se trudili da nam bar malo olakšaju ovo stresno vrijeme. Svi jedva čekamo da škola završi, ali već znamo i da će nam naša Gimnazija nedostajati. U ove četiri godine postigli smo vrlo dobre rezultate, ponosni smo i  sretni što smo mogli pokazati koliko znamo. Jedina stvar na koju imamo primjedbu, jeste prerani početak nastave. Toliko neprospavanih noći… Eto, i tome je došao kraj. Sve u svemu, sretni smo što smo dobili priliku učiti u školi s takvom dugogodišnjom tradicijom. Ekipa koja stiže iza nas, želimo vam puuuno sreće!
 
Lucija Beškara 4.g