Najnovije vijesti

Oskar znanja 2022.

Oskar znanja 2022.

Oskar znanja pokazuje da se izvrsnost cijeni, a iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima ove godine stižu dvije oskarovke.
14. lipnja 2022., u zagrebačkoj su se XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u, okupili najbolji srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske.
Najbolji učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, njih 353 pobjednika državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu, te 40 učenika koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama, primilo je nagradu Oskar znanja.

Državno natjecanje iz matematike

Državno natjecanje iz matematike

Učenik Vedran Ivanković, 3.e je sudjelovao na državnom natjecanju iz matematike koje se održavalo od 10. svibnja do 12. svibnja 2022. u Vodicama. Učenik je ostvario jako dobar uspjeh osvojivši pohvalu za 11.mjesto među velikom konkurencijom.

Sajam EU projekata na Orionu

Sajam EU projekata na Orionu

Gimnazija M. A. Reljkovića kao Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) obilježila je Europsku godinu mladih u kojoj ukazujemo na ulogu mladih u izgradnji uključivije, zelenije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža prilike za učenje i susrete s drugima, aktivno sudjelovanje u cijeloj Europi i dijeljenje zajedničkih vizija ili upoznavanje novih.

Starije objave

Ljepote Slavonije

Ljepote Slavonije

Učenici varaždinske Prve gimnazije, zajedno sa svojim profesorima (Ivana Žnidarić – Kajić i Josip Kruljac) su za maturalno putovanje odabrali Slavoniju. U posjetu gimnaziji M. A. Reljković u Vinkovima sudjelovali su na Noći geografije 1.4.2022., a dobrodošlicu im je izrazila i ravnateljica škole Ivana Biljan te Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca.

65. glazbeni susreti hrvatske mladeži Varaždin – državno natjecanje zborova 2022.

65. glazbeni susreti hrvatske mladeži Varaždin – državno natjecanje zborova 2022.

Čak 1200 sudionika okupilo se 4. i 5. svibnja 2022. godine na 65. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži koje su održane u HNK u Varaždinu. Na ovogodišnjem državnom natjecanju zborova djece i mladeži Republike Hrvatske sudjelovalo je 27 zborova iz 20 hrvatskih gradova i općina, a natjecali su se u nekoliko kategorija, od najmlađeg osnovnoškolskog uzrasta, preko učenika viših razreda pa do srednjoškolaca. Škola domaćin i ove je godine Glazbena škola Varaždin, dok su uz Varaždinsku županiju pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija RH, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Grad Varaždin.

‘Koliko poznaješ hrvatski sabor?’ online kviz

‘Koliko poznaješ hrvatski sabor?’ online kviz

Služba za građane Hrvatskoga sabora u školskoj godini 2021./2022. organizirala je online kviz natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ za učenike srednjih škola.
Kviz pitanja proizlaze iz kurikuluma za nastavni predmet Politika i gospodarstvo za srednje škole u povezanosti s kurikulumima pravne grupe predmeta te drugih srodnih predmeta iz društveno-humanističkog područja. Pitanja su vezana uz očekivane odgojno-obrazovne ishode za polaganje državne mature iz predmeta Politika i gospodarstvo, vezane uz politički sustav Republike Hrvatske, ustrojstvo državne vlasti te ulogu i mjesto Hrvatskog sabora kao zakonodavnog i predstavničkog tijela u ustroju državne vlasti.

“Save the egg” izazov!

“Save the egg” izazov!

U subotu 14. svibnja u sklopu posjeta Hrvatskog školskog muzeja odrat ćemo prvi “Save the egg” izazov u našoj školi.
Cilj izazova je spasiti svježe jaje od razbijanja bacanjem s visine prvog kata.
Što kreativnije to bolje!
Izazov počinje u 8:30 izradom projekata na licu mjesta u učionici Hrvatskog jezika 1 (ništa ne radite kući osim planiranja i ideje). Sve materijale za spas jajeta donosite sami (jaja također).
Svi učenici su pozvani i mogu sudjelovati u izazovu.
Najuspješniji sudionici osvajaju vrijednu nagradu:
Tapšanje po ramenu od prof. Švaganovića uz poklik “Bravo majstore!”.
Vidimo se!

Gostovanje Hrvatskog školskog muzeja u našoj školi

Gostovanje Hrvatskog školskog muzeja u našoj školi

Dragi učenici, poštovani roditelji i sugrađani, čast nam je i zadovoljstvo otvoriti vam vrata naše škole u subotu 14. svibnja 2022., i uvesti vas u njezinu povijest, pokazati vam njezinu sadašnjost.
Pridružite nam se na radionicama, predavanjima, izložbama, u otkrivanju prirodoslovnoga blaga nekadašnjeg i sadašnjeg.
Naši su gosti kustosice Hrvatskog školskog muzeja koji je svoja vrata morao zatvoriti zbog posljedica potresa.
Veselimo se vašem dolasku!

Vaša Gimnazija i ravnateljica Ivana Biljan, prof.

Državno natjecanje iz Engleskog jezika

Državno natjecanje iz Engleskog jezika

Učenik 2e razreda naše Gimnazije, Adam Winkler, osvojio je 11. mjesto na Državnom natjecanju iz Engleskog jezika koje se održavalo od 27.4. do 29.4. u gradu Krku. Ispit se sastojao od tri dijela:
1. Sastavak
2. Slušanje s razumijevanjem, čitanje s razumijevanjem, uporaba jezika
3. Usmeni dio ispita
Organizirana je i dvosatna vođena šetnja po Krku kako bi se sudionici natjecanja i njihovi mentori opustili i upoznali prirodne ljepote Krka.

Veliki uspjeh naših učenica na državnom natjecanju LIK 2022.

Veliki uspjeh naših učenica na državnom natjecanju LIK 2022.

U nizu natjecanja koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje 26. i 27. travnja 2022. u Crikvenici je održano državno natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna.
U kategoriji 2A i 2B za učenike od 1.-4.razreda srednjih škola gimnazija na državnu razinu pozvano je deset učenika među kojima su bile i naše učenice trećih razreda Klara Crčić ( 3.f), Tereza Turić ( 3.g) i Lucija Adžaga ( 3.d)
Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Ljudsko tijelo u umjetnosti.

LiDraNO – državna smotra

LiDraNO – državna smotra

I ove godine ponosni smo na uspjehe učenika naše Škole u mnogim predmetima i područjima, a jedno od njih je LiDraNo. Državna smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2022. za učenike srednjih škola održala se u Vodicama od 27. do 29. travnja 2022. godine.

Mathos kup

Mathos kup

Mathos kup je ekipno natjecanje učenika srednjih škola u organizaciji Udruge matematičara Osijek, Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i III. gimnazije Osijek. Prvi krug ovog natjecanja se održao 21. siječnja 2022. u matičnim školama. Na natjecanje se prijavilo ukupno 13 ekipa iz naše škole; četiri koje čine učenici 4.razreda, šest koje čine učenici 3. razreda te 3 ekipe učenika 2.razreda.

Tjelesnim vježbanjem do mentalnog zdravlja učenika

Tjelesnim vježbanjem do mentalnog zdravlja učenika

Danas su naši učenici 2.b razreda imali 3. predavanje i sklopu projekta „Tjelesnim vježbanjem do mentalnog zdravlja učenika“.
Radi se o preventivnom programu koji je usmjeren na osnaživanje mentalnog zdravlja učenika kroz pokret i vježbanje. Današnja je tema bila „Vježbe disanja i relaksacije“.
Koristili smo nove rekvizite koje smo nabavili u sklopu projekta. Radi se o novim prostirkama i velikim loptama(swiss ball).
Voditelji projekta su profesori tjelesne i zdravstvene kulture i školski psiholog.

Državno natjecanje iz Filozofije

Državno natjecanje iz Filozofije

Državno se natjecanje iz Filozofije ove godine održalo u gradu Đurđevcu – gradu Picoka. Osim po Legendi o Picokima, grad je poznat i po kulturno-povijesnom spomeniku – đurđevačkom Starom gradu. Stari je grad u Đurđevcu spomenik kulture Republike Hrvatske i jedna od najsačuvanijih utvrda gotičko-renesansnih obilježja u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

9. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola

9. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je 9. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja se održala 28. ožujka 2022. godine, online.
Tema rasprave na ovogodišnjoj Simuliranoj sjednici bio je Zakon o suzbijanju diskriminacije kojeg su učenici koji dolaze iz srednjih škola iz svih dijelova Republike Hrvatske razmatrali kao Prijedlog zakona o suzbijanju diskriminacije, s Konačnim prijedlogom zakona, o kojem se provela objedinjena rasprava u prvom i drugom čitanju (hitni postupak).

Demokratsko procijepljenje

Demokratsko procijepljenje

Javni nastup nešto je čega se bojimo, što izaziva neugodu i što većina ljudi izbjegava. Ovo nije problem samo zbog usmenog odgovaranja, već i zbog uspješnog razvoja djece u odrasle osobe koje znaju izraziti što žele i prenijeti drugima što misle, problem koji smanjuje demokratski potencijal društva. Debata je ključna za razvoj ovih sposobnosti jer je njih nemoguće naučiti iz knjige ili u regularnoj nastavi. Razmišljanje se uči analizom i sukobljavanjem svojih ideja i stavova s drugima.