Učenici, jeste li znali da potvrdu o školovanju možete skinuti s interneta? Evo što je potrebno za to
Ovih dana brojne su škole putem svojih web stranica obavijestile učenike da potvrdu o školovanju mogu preuzeti putem interneta. Riječ je o usluzi koja postoji još od 2017. godine, pojašnjavamo kako se ona koristi.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 24.09.2021.

Radite pokaz ili se prijavljujete za stipendiju, a treba vam potvrda da ste učenik? Po nju ne morate odlaziti u tajništvo škole, nego e-potvrdu možete preuzeti putem interneta, obavijestilo je to više škola ovih dana putem svojih web stranica.

E-podvrde dostupne su u školama koje imaju e-Dnevnik

Usluga preuzimanja e-potvrde za učenike zapravo postoji još od 2017., ali se u većoj mjeri koristi tek u zadnje dvije godine.

– Usluga je dostupna učenicima onih škola koje su uključene u e-Dnevnik i njihovim roditeljima. Riječ je o 98 posto svih škola u Republici Hrvatskoj. Jedan od razloga veće korištenosti usluge u zadnje dvije godine je upravo to što su sada gotove sve škole uključene u e-Dnevnik sustav pa je usluga dostupna i većem broju učenika i roditelja, kažu nam iz CARNET-a.

Kako bi preuzeo potvrdu, učenik se u aplikaciju na ovoj poveznici prijavljuje sa svojim AAI@EduHr korisničkim računom koji dobiva od administratora imenika svoje škole.

– Roditelji mogu generirati potvrde za svoju djecu, ali oni se prijavljuju preko sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica. Roditelj se u aplikaciju može prijaviti ako je razrednik u e-Dnevniku evidentirao podatke o roditelju učenika. Potvrdu je moguće generirati u svrhu dokazivanja da je učenik u aktualnoj školskoj godini upisan u program i razred, odnosno da ima status redovitog učenika. Popis raznih svrha za koje je moguće generirati potvrde učenicima je dostupan nakon što se prijave u aplikaciju. Tako se primjerice potvrde mogu generirati u svrhu ostvarivanja prava na učenički prijevoz, smještaja u učeničkom domu, ostvarivanja prava na popust prilikom učlanjenja u gradsku knjižnicu, stipendiranja i drugo, pojašnjavaju iz CARNET-a.

Potvrdu nije potrebno dodatno ovjeravati u školi

Prije generiranja potvrde učenik ili roditelj trebaju odabrati svrhu za koju im je potrebna potvrda.

– Potvrda ima elektronički pečat te je nije potrebno dodatno ovjeravati u školi. Učenici i roditelji preuzetu potvrdu mogu ispisati ili je mogu slati elektroničkim putem, ovisno o potrebama, naglašavaju u CARNET-u.

Ono što jest novost od ove godine je da će generiranje potvrda biti omogućeno i u mobilnoj aplikaciji e-Dnevnik za učenike i roditelje, koja je od početka ove školske godine dostupna u Google Play Storeu i App Storeu. Više o toj aplikaciji možete čitati ovdje.

Članak preuzet sa https://www.srednja.hr/novosti/ucenici-jeste-li-znali-da-potvrdu-o-skolovanju-mozete-skinuti-s-interneta-evo-sto-je-potrebno-za-to/