VK gimnazijalci u potrazi za pulsarom u našoj galaksiji: Prvi na koji naiđemo nazvat ćemo Vinkulja!
Učenici vinkovačke Gimnazije priključili su se projekt „Pulsar Science Collaboratory“ koji je pri američkom sveučilištu Virginia pokrenut 2007. godine nakon kvara velikog 110-metarskog Green Banck radio-teleskopa.

Objavio:

Datum objave: 01.10.2022.

– Rad je potom nastavljen na 20-metarskom radio-teleskopu pod vodstvom astronoma dr. Maura McLaughlina i dr. Duncana Lorimera. Osim na znanstvenu zajednicu rad je prebačen i na studensku i učeničku populaciju, a program se bavi obukom učenika u otkrivanju pulsara. Riječ je o zvijezdama malog radijusa i jakog magnetskog polja i posebnih fizikalnih svojstava – pojašnjava prof. Josip Krpan, mentor izuzetno nadarenim vinkovačkim astrofizičarima, prisjećajući se začetaka suradnje vinkovačke gimnazije i spomenutog američkog sveučilišta koji datiraju iz 2018. godine kada se David Matej Vnuk pripremao za Državno natjecanje iz astronomije koje ga je dovelo do Astrofizičke olimpijade na kojoj je osvojio 2. mjesto.

Ponuda za suradnju stigla je iz SAD-a i ove godine, a zainteresirala je nekoliko gimnazijalca predvođenih prof. Krpanom.

– Uvodno predavanje koje se sastojalo od upoznavanja odradio je vođa našega tima Karlo Čačić, učenik trećeg razreda. Posrijedi je višestruki županijski prvak iz fizike, astronomije i matematike, inače i sudionik Državnog natjecanja iz matematika na kojem mu je mentorica bila kolegica Snježana Lukač. Ponosni smo na njegov nastup koji je odradio na tečnom engleskom jeziku – dodaje prof. Krpan naglašavajući kako tim sačinjavaju još David Barac, županijski prvak iz astronomije, zatim učenik 2.e razreda matematičke gimnazije Filip Živić te učenica 1.e razreda matematičke gimnazije Karla Lešić.

Obuka traje šest tjedana nakon čega će vinkovački gimnazijalci dobiti pristupne kodove za 20-metarski Green Banck teleskop i krenuti u potragu za pulsarima u našoj galaksiji.

– Prvi koji nađemo nazvat ćemo Vinkulja, u čast našeg grada. Ali i kao svojevrsnu zahvalu vašem portalu koji prati naš rad. Zahvale svakako zaslužuje i ravnateljica Ivana Biljan koja nas svesrdno podržava, bez suvišnih „ali” – zaključuje prof. Krpan.

Članak preuzet s https://vinkulja.hr/vk-gimnazijalci-u-potrazi-za-pulsarom-u-nasoj-galaksiji-prvi-na-koji-naidemo-nazvat-cemo-vinkulja/.