Župan Damir Dekanić obišao zgradu vinkovačke Gimnazije te uputio učenicima čestitku povodom početka nove školske godine
Povodom današnjeg početka nastave u svima školama, župan Damir Dekanić posjetio je Gimnaziju Antuna Matije Reljkovića u Vinkovcima, gdje ga je dočekala ravnateljica Ivana Biljan. Tom prigodom uputio je čestitku svim učenicima, roditeljima, učiteljima i nastavnicima te profesorima, kao i svim uposlenicima u školstvu, sretnu i uspješnu novu školsku 2021./2022. godinu.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 10.09.2021.

Prošla školska godina obilježena je posebnim okolnostima zbog pandemije, u kojima su učenici ali i učitelji, profesori i ostali  morali naučiti živjeti i raditi, a to je značilo potpuno novi način učenja i stjecanja znanja.

-„Za one najmlađe, koji prvi puta sjedaju u školske kupe, danas započinje putovanje koje će pamtiti kao najljepše u životu, a za ostale učenike jedna stepenica više ka zrelosti i znanju. Htio bih svima, kojima je danas počela nova školska godina, zaželjeti puno zdravlja, uspjeha u usvajanju znanja, što manje online sati, a više druženja i proživljavanja svega onoga što smo prije pandemije svi proživljavali tijekom školske godine. Njihovim roditeljima želim da im djeca budu uspješna u školi i završe svoje školovanje, a profesorima, učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama želim da što više znanja prenesu na svoje učenike. Neka ih dobro pripreme za daljnje školovanje i fakultete te da nam se u našu županiju vrate mladi, spremni i sposobni ljudi, koji će doprinijeti boljitku života u našoj sredini.“

Na činjenicu je kako je ove godine upisano mnogo manji broj učenika, župan je istaknuo –„Podatak je zabrinjavajući te svim mogućim mjerama nastojimo maksimalno potaknuti demografski oporavak u našoj županiji. Iskreno se nadam kako će se kroz kratko vrijeme vidjeti rezultati našega rada.“

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u školskoj godini 2021./2022., upisano je sveukupno 11.647 djece, od kojih u prvi razred osnovne škole 1.307 učenika. Prošle godine 2020./2021. upisano je sveukupno 11.352 učenika, među kojima 1.400 prvašića. U ovoj školskoj godini sveukupan broj upisane djece u osnovne škole je veći zbog većeg broja upisane djece u sedme i osme razrede dok je u prvi razred osnovnih škola upisano 93 učenika manje.

Probleme oko upisa učenika vinkovačka Gimnazija nema, te je ravnateljica Biljan rekla: – “Naša je sreća da Gimnazija ima oduvijek veliki interes učenika. Upisano je 169 učenika u sedam razrednih odjela, četiri razreda Opće gimnazije, dva razreda Prirodoslovno-matematičke i jedan razred Jezične gimnazije. Veliki interes postoji i nadam se da će tako i ostati, a ono što je prednost Gimnazije je njezina bogata tradicija i izvrsni profesori. Tradicija je jedan plus za sve nas, ali je i velika odgovornost, a meni kao ravnateljici jedna od dužnosti je brinuti o zakonitosti rada ustanove, ali isto tako i pridonijeti tome da se održi kvaliteta, na koju su navikli svi naši sugrađani.”

Navela je kako su već treću školsku godinu krenuli u znaku epidemije koronavirusa, ali s blažim epidemiološkim mjerama te je istaknula: -“ Nadam se kako će ovo za učenike biti lakše, da ćemo biti što više u školi. U skladu s uputama HZZJZ škola je napravila i svoj protokol ponašanja kojeg se učenici pridržavaju. Razlika je u tome što će se sve odvijati u školi i to je za dobrobit učenika. Uz brigu o epidemiološkoj situaciji moramo voditi brigu i o mentalnom zdravlju naših učenika.”

Tijekom posjete učenicima, župan Dekanić je u pratnji ravnateljice Biljan obišao i radove koji su započeli u Gimnaziji, a  koji su obilježili početak nove školske godine. Radovi su vrijedni ukupno oko 500 tisuća kuna, a financiraju se iz županijskog proračuna. Riječ je o radovima na obnovi dvije učionice i pripremi dnevnoga boravka za učenike, pogotovo za učenike putnike, vrijednima oko 220 tisuća kuna te radovima na sanaciji dotrajalih vodovodnih cijevi vrijednima 280 tisuća kuna.

Tom prigodom župan Dekanić je rekao: – „Trenutno je aktualno spajanje vodovodnih mreža, a isto tako radi se i na sanaciji dvije učionice i dnevnog boravka. Ravnateljica daje puno truda u tim aktivnostima, te vjerujem kako će naša Gimnazija u Vinkovcima vrlo brzo izgledati ljepša i omogućiti će kvalitetnije uvjete za nastavu.“

Članak preuzet s http://www.vusz.hr/novosti-najave-i-sluzbene-obavijesti/zupan-damir-dekanic-obisao-zgradu-vinkovacke-gimnazije-te-uputio-ucenicima-cestitku-povodo