28. Dani Josipa i Ivana Kozarca – Živi kapitali
Manifestacija 28. Dani Josipa i Ivana Kozarca održavala se od 26. do 28. listopada u Vinkovcima, a u našoj je Gimnaziji upriličen program „Živi kapitali“. Ugostili smo: Julijanu Matanović, Pavla Pavličića, Tomislava Šovagovića i Zlatka Krilića, ali i učenike ostalih vinkovačkih srednjih škola i njihove profesore.

Objavio:

Datum objave: 29.10.2022.

Goste je pjesmom „Inati se Slavonijo“ pozdravio učenik 4. d razreda – Dominik Šebalj. Talentirani je Dominik svakako pridonio opuštenoj atmosferi cijeloga susreta. Razgovor smo započeli sa Zlatkom Krilićem koji je učenicima odmah pristupio na duhovit i prijateljski način, čime ih je „pridobio“. Pročitao im je ulomak iz svojega djela Portret Che Guevare, nakon čega je dobio veliki pljesak. Nastavili smo u emotivno obojenome tonu s Julijanom Matanović. Rastopila je publiku ulomkom koji je odabrala pročitati, a u kojemu otkriva kako je moguće doživjeti neočekivanu potvrdu vrijednosti vlastitoga rada od osobe koju nije poznavala. Pavao Pavličić govorio je publici o važnosti „prizemljenoga pisanja“, tj. činjenici da se dobar književnik u svojim djelima ne bi trebao postaviti u nadređeni položaj s obzirom na čitatelja, jer ga time može omalovažiti. Čitateljeve bi misli trebalo potaknuti, ali ne i određivati im smjer. Tomislav Šovagović, autor koji rođenjem nije vezan uz Slavoniju, ali je nosi u srcu, svojim je predstavljanjem zaintrigirao učenike te su ga, iako još nisu čitali sva njegova djela, obasuli pitanjima. Autor se odlično snašao te je vješto odgovorio na svako njihovo pitanje i pri tome ih nasmijao.
Druženje je trajalo jedan sat koji se nama pretvorio u deset minuta. Učenici su autorima postavljali pitanja i zainteresirano slušali o njihovim počecima, ljudima koji su ih motivirali i podržavali te zgodama s kojima su se susreli tijekom svojega književnoga rada. Izuzetno nam je drago što smo ih imali priliku ugostiti te se nadamo ponovnom susretu, a to smo im poručili i pjesmom „Ne dirajte mi ravnicu… jer ja ću se vratiti“, ponovno u izvedbi Dominika Šebalja. Radujemo se i novom susretu s učenicima i profesorima iz ostalih vinkovačkih srednjih škola. Na kraju, pozdravljamo i Tomislava Žigmanova koji zbog obveza nije mogao biti s nama.
Kako su naglasili naši gosti: „Od književnosti se može živjeti ako vas kroz život vodi srce, ako je pisanje vaša ljubav“, naši će mladi zasigurno nastaviti tradiciju čitanja i pisanja jer su u njihovim ulomcima prepoznali život.

Marija Tikvić, prof.

Riječi učenika:

„Susret s književnicima bio mi je zanimljiv, poučan i dao mi je osjećaj zadovoljstva. Posebno mi se svidjelo kako svi znaju dati konkretan odgovor na postavljena pitanja, ali i način na koji doživljavaju svoja djela. Jučerašnje predstavljanje bilo je fantastično i nadam se da će biti još ovakvih susreta u skorijoj budućnosti.“ (Lucas Čolaković, 1. e)

„Upoznati autore nekih od naših najdražih književnih djela bilo je zaista izvrsno! Njihovi detaljni odgovori na postavljena pitanja i humor kojim su nas očarali pružili su nam pogled „s druge strane papira“.“ (Nina Cvrković, 4. f)

„Bilo je to jedno lijepo iskustvo i ugodna atmosfera, a i naučili smo nešto novo. Svi su bili jako dragi i raspoloženi za pitanja na kojima nismo štedjeli. Najupečatljiviji mi je dio koji je pročitala Julijana Matanović o iskustvu s čitateljima njezinih knjiga i što je zapravo ljubav prema pisanju. Iako su svi rekli kako pišu i stignu pisati jer to vole i to im ne čini problem, ja im se svakako divim jer mi se pisanje čini kao težak posao.“ (Maja Jelušić, 1. e)

„Nemam svaki dan priliku uživo, i to na vrlo maloj udaljenosti, razgovarati s nekima od naših najboljih književnika. Uživala sam slušajući njihova osobna iskustva koja se isprepliću s fikcijom u djelima. Voljela bih da se ovakav događaj uskoro ponovi.“ (Petra Galić, 1. e)