Filmski festival glumca

Filmski festival glumca

Filmski festival glumca (FFG) kulturna je manifestacija koja promiče umjetničke vrijednosti glumačkih kreacija na hrvatskom igranom filmu. Uz UO „Asser Savus“, Povelju utemeljenja festivala potpisali su Grad Vinkovci, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Gradsko kazalište „Joza Ivakić“. Festival se održava svake godine u listopadu, a projekcije se održavaju u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“.

Službeni program:  na festivalu se prikazuju hrvatski igrani filmovi prikazani iste godine (dva mjeseca ranije) na Pulskome filmskom festivalu i oni čine službeni dio festivalskog programa. Festival otvara hrvatski igrani film, pobjednik Pulskoga filmskog festivala. Ocjenjivački sud, kojeg određuje HDFD, čine tri filmska umjetnika koji gledaju službene filmove na FFG-u i odlučuju o četirima glumačkim nagradama: najbolja glavna ženska uloga, najbolja glavna muška uloga, najbolja sporedna ženska uloga, najbolja sporedna muška uloga. Posebno Priznanje za najbolji igrani film na FFG-u dodjeljuje Ocjenjivački sud sastavljen od 20-ak vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika nastave medijske kulture.

Ocjenjivački sud: učenici se pripremaju za Festival učeći o osnovama filma i filmskoga svijeta te o povezanosti filma s jezikom i književnošću. Kreiraju kritički odnos prema medijskim porukama i razumijevaju utjecaj filma i njegovih poruka na društvo i pojedinca. Uviđaju da je film medij koji je sastavni dio čovjekova života i razvija se u skladu s razvojem društva. Članovi Ocjenjivačkoga suda imaju priliku iskusiti situaciju javnoga nastupa, javno predstaviti i obrazložiti svoj izbor i pritom ojačati samopouzdanje. Također, učenici se susreću s poznatim redateljima i glumcima s kojima razmjenjuju iskustva. U konačnici, sudjelovanje na Festivalu u učenicima potiče svjesnost o jedinstvenosti i vrijednosti različitih mišljenja, stavova i ideja, društava i kultura radi uspješne komunikacije te razumijevanja drugih i drukčijih.

Popratni festivalski program čine tri događanja:

  • Dan D na FFG-u (dan u sklopu festivala posvećen isključivo prikazivanju dokumentarnih filmovima o Domovinskom ratu). Ovaj program od 2018. sufinanciran je sredstvima Vukovarsko-srijemske županije.
  • EDUoptik program na FFG-u namijenjen je djeci i mladima. U sklopu njega prikazuju se animirani, igrani te dokumentarni filmovi propisani školskim kurikulumom. Nakon FFG-a, ovaj program nastavlja se u više gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.
  • ANIMAoptik – najnoviji program u čijem su fokusu animirani filmovi hrvatskih te filmovi autora iz drugih zemalja. Program uređuje i vodi umjetnik Davor Šunk, suradnik i prijatelj Filmskog festivala glumca te autor logotipa Festivala.
Filmski festival glumca
Filmski festival glumca
Filmski festival glumca