Fakultativna nastava fizike

Fakultativna nastava fizike pokrenuta je 2017. godine u sklopu provedbe projekta “Prirodne znanosti su IN”. Nastava se održava tijekom cijele nastavne godine sa satnicom od 70 sati (2 sata tjedno). Namijenjena je učenicima trećih razreda naše gimnazije zbog određenog predznanja potrebnog za praćenje same nastave i izvršavanje zadanih zadataka. Posebnost fakultativne nastave je u tome što se sama izvedba u mnogočemu razlikuje od redovne nastave. Nema klasičnog predavanja, nego se nastava bazira na eksperimentu i istraživačkom radu, gdje učenici sami (uz nastavnikovu podršku) dolaze do novih saznanja. Nakon svakog odrađenog eksperimenta učenici pišu izvještaj o radu u kojem obrađuju podatke i dolaze samostalno do rezultata.
Eksperimenti se izvode uz pomoć nove opreme nabavljene putem gore spomenutog projekta. Oprema je moderna i digitalizirana što olakšava samo mjerenje i poboljšava preciznost istog.
Na samoj nastavi odrađuju se eksperimenti iz raznih dijelova fizike (mehanika, termodinamika, elektromagnetizam, titranje i valovi, optika, moderna fizika). Dio nastave (cca 20ak sati) se odrađuje kao izvanučionička nastava posjetima raznim institucijama i sudjelovanjem na zanimljivim predavanjima i radionicama (Masterclass iz fizike, Sferakon…).
Na priloženim fotografijama možete vidjeti djelić atmosfere s nastave.