Mladež Crvenog križa

Najplemenitije u svakome od nas je osjećati humanost i potrebu za pružanjem bezuvjetne pomoći  kad god se nađemo u takvoj životnoj situaciji. Proteklih deset godina mnogi su naši učenici bili volonteri Gradskog društva Crveni križ Vinkovci, sudionici istoimenog natjecanja srednjoškolskih ekipa na svim razinama u Hrvatskoj te osnivači školskog saniteta. Humane vrednote i vještine spremnosti pružanja prve pomoći u zajednici, nebrojeno su puta demonstrirali u školama i javnim prostorima Vukovarsko-srijemske županije. Nesebično su se godinama priključivali i ostalim aktivnostima i humanitarnim akcijama koje pokreće Gradsko društvo Crvenog križa, često kao glavni akteri i okosnica pojedinih događanja (poput Sajma zdravlja)gdje je njihov angažman bio iznimno vrijedan i nezaobilazan. Posebno na natjecanjima u poznavanju i pružanju prve pomoći.

Izvrsni rezultati i uspjesi na gradskim, regionalnim i državnim natjecanjima postali su kontinuitet u razdoblju od 2012. do 2015. godine. Posljednji put gimnazijska ekipa na državnom natjecanju trebala je sudjelovati prošle nastavne godine, no zbog pandemijskih uvjeta i nemogućnosti osiguravanja socijalne distance, ekipno natjecanje nema uvjete za održavanje. Slijedom poznatih okolnosti, ovog proljeća GDCK Vinkovci nije organiziralo niti prvu razinu natjecanja za sve srednje škole u našem gradu, no nadamo se kako će tome do sljedeće godine doći kraj. U navedenom razdoblju učenici naše škole ostvarili su dva treća i dva druga mjesta na državnim natjecanjima, a među odreda izvrsnim natjecateljskim ekipama izdvojio bih Mateja Lovrića koji je dva puta bio viceprvak Hrvatske. Najmlađi je član ekipe bio 2013. godine, a potom je godinu poslije bio vođa koji je svojom osobnošću osvajao sve oko sebe, a dodatno se angažirao u osnutku školskog saniteta, educirajući o potrebi pružanja prve pomoći i svoje profesore na jednoj sjednici Nastavničkog vijeća. Sljedeće ćemo godine opet čuti kako se u našoj jedanaestici marljivo radi, demonstrira i uigrava rijetko viđen timski duh koji se postiže godinama, pozitivna energija oko pripremanja za natjecanja i obilje smijeha. Mene osobno posebno je svake godine iznova radovala međugeneracijska suradnja i svakoj dosadašnjoj ekipi na tome velika hvala.

Kolegica Irena Tomić u našoj je školi koordinatorica Crvenog križa, tijekom godina i mentorica ekipama, a svoju mentorsku palicu s ponosom sam nosio kako bi budućim generacijama koje se dolaze obrazovati na našu adresu svjedočio o dijelu plemenita poziva kojeg sam odabrao.

Krunoslav Marijanović, prof.

Sajam zdravlja 2014. u Vinkovcima

Pripreme za natjecanje u prostorijama GDCK Vinkovci s natjecateljskom ekipom tadašnje prethodne godine

Jedno od tri praktična radilišta s Državnog natjecanja u Novom Vinodolskom 10. svibnja 2014.

Državni viceprvaci u kategoriji Mladeži Hrvatskog Crvenog križa u Novom Vinodolskom 2014.