Najnovije vijesti

Mladi biolozi doprinose svome gradu preko Drvokoda

Mladi biolozi doprinose svome gradu preko Drvokoda

Gradski park Vinkovci obogaćen je stupcima s QR kodovima koji vode na Web stranicu s opisom vrsta drveća, time je završen projekt iz Drvokoda – Gradski park Vinkovci. Svaka vrsta je sistematski točno određena te opisana svojim karakteristikama, staništem, etimologijom, upotrebom i eventualnom ljekovitošću.

Susret gimnazijalaca s književnikom Mirom Gavranom

Susret gimnazijalaca s književnikom Mirom Gavranom

Gimnazijalci su uvijek sretni kada mogu razgovarati sa suvremenim hrvatskim književnicima. Miro Gavran jedan je od najpoznatijih i najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika i aktualni predsjednik Matice hrvatske. Naš gost poznati je i priznati književnik i izvan naših granica.

Starije objave

Novi program u GMAR – Prirodoslovna gimnazija

Novi program u GMAR – Prirodoslovna gimnazija

Uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Gimnazija je dobila mogućnost upisa jednog razrednog odjela (22 učenika) prirodoslovne gimnazije. Gimnazija kao općeobrazovna škola omogućuje svakom učeniku razvijanje interesa, stjecanje općeg znanja i osigurava upis na željeni fakultet. Program prirodoslovne gimnazije stavlja naglasak na prirodoslovne predmete (biologiju, kemiju i fiziku).

Sjećanje na Holokaust

Sjećanje na Holokaust

U četvrtak, 18. svibnja, u prostoru Gradskog muzeja Vinkovci održan je okrugli stol “Sjećanje na Holokaust”, na kojemu su sudjelovali naši učenici iz 3.a i 2.b razreda. Ova se tribina održala uz podršku MUP-a i Ravnateljstva policije, a u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust – IHRA.

Projekt Kumstvo u Africi

Projekt Kumstvo u Africi

Nakon godina pandemije, ove školske godine ponovno smo se uključili u projekt Kumstvo udruge Zdenac te prikupili i uplatili novac za osnovnoškolsko školovanje petero djece.
Posebnost ove školske godine vezana za projekt Kumstva, a u kojem naša škola sudjeluje više od deset godina, je i posjet Anne Edwin Ngwale u organizaciji Ane Papac i prof. Melite Barić-Tominac koji je organiziran 17. veljače 2023. u potkrovlju Škole.

Uspješno sudjelovanje naših učenika u projektu Junior engineer academy 2.0

Uspješno sudjelovanje naših učenika u projektu Junior engineer academy 2.0

Junior Engineer Academy 2.0 je projekt IRIM-a (Instituta za razvoj i inovativnost mladih) u kojem je dvadesetak srednjih škola opremljeno Internet of Things (IoT) opremom i 3D pisačima, te su organizirane edukacije za mentore/nastavnike. Uz pomoć stručnjaka iz IRIM-a i mentorstvo prof. Daniela Rakijašića, učenici 4.e i 4.f razreda iskoristili su doniranu opremu na razvoju vlastitih projektnih ideja.

„VjeDra” – 2023.

„VjeDra” – 2023.

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog ordinarijata -Vikarijata u Osijeku, 16. svibnja održana je kreativna smotra vjeronaučnog stvaralaštva „VjeDra” koja je okupila učenike osnovnih i srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Na Smotri su sudjelovali i učenici 2.g razreda gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci.

Klub zastupnika GMAR u Hrvatskom saboru na jubilarnoj 10. sjednici

Klub zastupnika GMAR u Hrvatskom saboru na jubilarnoj 10. sjednici

Učenici naše škole u sastavu Jakov Starinec ( 4.b), Rines Jahaj (4.d) i Domagoj Šego (4.e) sudjelovali su na 10. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola koja se održala 8. svibnja u Hrvatskom saboru. Naša škola bila je jedna od 41. škole iz Republike Hrvatske koja se odlučila uključiti u ovaj zanimljivi projekt Službe za građane Hrvatskog sabora.

Sretan Dan Europe 2023.!  

Sretan Dan Europe 2023.!  

Dana 9. svibnja obilježava se Dan Europe u znak sjećanja na povijesnu “Schumanovu deklaraciju” iz 1950. godine u kojoj je Robert Schuman iznio svoju viziju novog oblika političke suradnje u Europi. Naša Gimnazija kao Škola ambasador Europskog parlamenta se i ove godine uključila u proslavi.

Dani otvorenih vrata naše Gimnazije

Dani otvorenih vrata naše Gimnazije

Dani otvorenih vrata Gimnazije Matije Antuna Reljkovića održat će se 12. svibnja 2023. s početkom u 10:00 sati. Nastavnici i učenici naše škole pripremili su radionice i izlaganja za sve koji žele upoznati našu školu. Kompletan program pogledajte na plakatu u objavi.

Državno natjecanje iz kemije

Državno natjecanje iz kemije

Državno natjecanje iz Kemije održano je ove godine u Puli od 25. do 28. travnja u OŠ Stoja.
Našu školu predstavljali su učenik 4.e razreda Vedran Ivanković s mentoricom prof. Majom Dubovicki i učenica 1.e razreda Terezija Kikić s mentoricom Melitom Barić Tominac. Učenici srednje škole natjecali su se u dvije kategorije: praktični dio – zadani pokus i pisani dio natjecanja – zadaća.

Državno natjecanje iz matematike

Državno natjecanje iz matematike

Državno natjecanje iz matematike održano je 24. travnja – 26.travnja 2023. u Poreču. Natjecanja iz matematike se provode u dvije varijante; varijanta A je za učenike prirodoslovno-matematičkog smjera, dok je varijanta B za učenike ostalih srednjih škola. Učenik Vedran Ivanković, 4.e se natjecao u varijanti A te ostvario odlično 10. mjesto. Zadaci na državnom natjecanju su iznimno zahtjevni te stoga Vedran zaslužuje velike pohvale.

Državno natjecanje – izložba iz vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2022./2023.

Državno natjecanje – izložba iz vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2022./2023.

U našoj školi 26. i 27. travnja održava se državno natjecanje LIK 2023.
Susret je to tridesetak najuspješnijih učenika u pratnji njihovih mentora, koje je ove godine povezala tema Ples u umjetnosti.
Svoju kreativnost će nastaviti ostvarivati kroz različite radionice, tehnike i postupke i na sebi svojstven način povezati doživljaje, osjećaje, misli i stavove kroz ideju vizualnog pokreta.
Svim sudionicima želimo uspješan rad i ugodan boravak u našoj školi.
Više o natjecanju na priloženom biltenu pogledajte unutar objave.

Akcija „Zelena čistka” povodom Dana planeta Zemlje

Akcija „Zelena čistka” povodom Dana planeta Zemlje

Dana 21. travnja, učenici izborne i fakultativne nastave iz Biologije, pod vodstvom profesorica Vedrane Karakašić i Brigite Jurić-Katunić, sudjelovali su u akciji „Zelena čistka”. Zajedno su s djelatnicima Hrvatskih šuma i članovima Hrvatskog šumarskog društva ogranka Vinkovci, skupljali smeće i čistili okoliš na području Nove brane i Trbušanaca. Na ovaj su način učenici obilježili Dan planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja.

Radionica HZJ u Tjednu cjeloživotnoga učenja

Radionica HZJ u Tjednu cjeloživotnoga učenja

U tjednu cjeloživotnog učenja koji se održavao od 17.4. do 23.4. 2023. godine održana je radionica hrvatskog znakovnog jezika i ikoničnosti u gimnaziji M. A. Reljković u Vinkovcima.
Polaznici radionice bili su učenici gimnazije koji su upoznali posebnosti hrvatskog znakovnog jezika (HZJ) i kulture te proširili komunikacijske vještine.