Debatni klub “Geneza”

Debata je izvannastavna aktivnost koja okuplja učenike zainteresirane za proučavanje društvenih problema, točnije za njihovo argumentirano raspravljanje u zadanom WS formatu.

Debatni klub „Geneza” u Gimnaziji M. A. Reljkovića djeluje od školske godine 2018./2019. Cilj je ovoga kluba razvijati komunikacijske i socijalne vještine naših učenika, kao i osposobiti učenike za istraživanja društvenih i etičkih problema, argumentiranje te za držanje javnih govora.

Različitim tehnikama (tehnikom brainstorminga, tehnikom rada na tekstovima, tehnikom rasprave, tehnikom suradničkog učenja i tehnikom analize i rješavanja problema) učenici od 1. do 4. razreda naše škole na zabavan način uče razvijati svoje kritičko mišljenje. Ono predstavlja jednu od neophodnih vještina za zdrav razvoj mladih u 21. stoljeću, a naročito u okolnostima u kojima smo neprestano izloženi vijestima i napisima s raznih elektroničkih medija.

Interaktivnim procesom učenja, točnije stavljanjem učenika u poziciju aktivnog sudionika u stjecanju znanja, učenici će biti u mogućnosti navoditi pozitivne i negativne strane navedene teze ili ideje, ocijeniti istinitost navedenih, kao i pouzdanost izvora od kojih su proizašle što će na kraju omogućiti učenicima da dođu do novih ideja i načina mišljenja.

Kritičko je mišljenje prije svega utemeljeno na vještinama argumentacije, zaključivanja, analize, interpretacije i vrednovanja informacija koje ovaj debatni klub razvija, a one su u konačnici preduvjet za razvoj samostalnosti, samopouzdanja i samokritičnosti svakog učenika koje vode prema promišljenom i odgovornom građanskom životu. Budući da je debatno natjecanje uvršteno u katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje, cilj nam je u budućnosti prijaviti se na jedno takvo.

Unatoč naizgled ozbiljnoj prirodi rasprave, nikad ne zaboravimo zabaviti se usput, a to prikazuju fotografije u prilogu.

Debatni klub
Debatni klub 1
Debatni klub 2
Debatni klub 3