9. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola
Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je 9. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja se održala 28. ožujka 2022. godine, online. Tema rasprave na ovogodišnjoj Simuliranoj sjednici bio je Zakon o suzbijanju diskriminacije kojeg su učenici koji dolaze iz srednjih škola iz svih dijelova Republike Hrvatske razmatrali kao Prijedlog zakona o suzbijanju diskriminacije, s Konačnim prijedlogom zakona, o kojem se provela objedinjena rasprava u prvom i drugom čitanju (hitni postupak).

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 29.03.2022.

Na Simuliranoj sjednici ove školske godine postojeći Zakon o suzbijanju diskriminacije („NN“ br. 85/2008, 112/2012) poslužio je kao podloga za raspravu i postao je prijedlog zakona u proceduri, a učenici – zastupnici simulirali su rad sjednice Sabora, iznošenjem stajališta radnih tijela, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima, sve do odlučivanja/glasovanja o tekstu konačnog prijedloga zakona, tj. donošenja zakona.

Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskome saboru – od rada u klubovima zastupnika, u nadležnim odborima (Odbor za zakonodavstvo, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbor za obitelj, mlade i sport, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije) te na sjednici Sabora – učenici su usvojiti znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona, što predstavlja neprocjenjivo iskustvo za svakog učenika u podizanju razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u životu građana. Simulirana sjednica se odvijala prema vlastitom Poslovniku i doprinosi razvoju demokratske političke kulture među najmlađim biračima – srednjoškolcima. U ovogodišnjoj simuliranoj sjednici sudjelovalo je 49 škola i 44 izvjestitelja.

Našu školu na ovogodišnjoj sjednici predstavljali su učenici Petra Štrk, Pavao Pao, Andrea Miletić, ulogu izvjestitelja imao je Karlo Marušinac, a tehnička i logistička pomoć bile su Gabrijela Karačić i Tena Kovačević.

Nadamo se da će se iduća simulirana sjednica odvijati u Hrvatskom saboru, a do tada ćemo širiti znanja koja smo stekli pripremajući svoje govore i u ostala područja vlastitoga i zakonodavnog djelovanja.

Josipa Schweizer Matić, prof. politike i gospodarstva