Akcija „Zelena čistka” povodom Dana planeta Zemlje
Dana 21. travnja, učenici izborne i fakultativne nastave iz Biologije, pod vodstvom profesorica Vedrane Karakašić i Brigite Jurić-Katunić, sudjelovali su u akciji „Zelena čistka”. Zajedno su s djelatnicima Hrvatskih šuma i članovima Hrvatskog šumarskog društva ogranka Vinkovci, skupljali smeće i čistili okoliš na području Nove brane i Trbušanaca. Na ovaj su način učenici obilježili Dan planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 26.04.2023.

Ovu akciju čišćenja, Hrvatske šume i Uprava podružnice Vinkovci,  provode još od 2009. godine, a ove godine po prvi put se uključila i naša Gimnazija na inicijativu ravnateljice Ivane Biljan. Povedbom ove akcije nastojala se podići svijest o potrebi očuvanja našeg planeta kojeg nerijetko zanemarujemo i ugrožavamo.

“Najviše smo pronašli ostataka plastike što je vrlo zabrinjavajuće s obzirom na to da svi znamo kako se ona teško razgrađuje. Smatram da je ova akcija  poučno djelovala na nas koji smo bili ovdje kako bismo neprestano podizali svijest o odlaganju i zbrinjavanju otpada jer tko će čuvati svoj planet ako nećemo mi koji na njemu živimo. ” rekao je učenik Jakov Jozinović u prilogu  Vinkovačke televizije koja je popratila ovu akciju.

Nadamo se da će ova akcija probuditi svijest  svim generacijama te da će narednih godina smeća, ne samo u našim šumama, nego svugdje biti sve manje.

Dora Jurčić, 3.B