Državno natjecanje iz Filozofije
Državno se natjecanje iz Filozofije ove godine održalo u gradu Đurđevcu – gradu Picoka. Osim po Legendi o Picokima, grad je poznat i po kulturno-povijesnom spomeniku – đurđevačkom Starom gradu. Stari je grad u Đurđevcu spomenik kulture Republike Hrvatske i jedna od najsačuvanijih utvrda gotičko-renesansnih obilježja u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 09.04.2022.

Tijekom trodnevnog boravka u gradu Đurđevcu učenici su zajedno sa svojim mentorima pretražili povijesnu baštinu, prošetali Đurđevačkim pijescima (Đurđevački peski) i upoznali se s Hrvatskom Saharom. Sahara je sa svojim mini životinjskim parkom, u kojem najveću pažnju plijene deve Đurđica, Dina, Tomica i Romeo, prava turistička atrakcija koja svakodnevno privlači sve više posjetitelje iz cijele Hrvatske.

Osim trodnevnoga upoznavanja grada, ove je godine naša škola koju je predstavljala učenica Ivana Reljanović (učenica 4. d razreda) u Đurđevcu ostvarila izniman rezultat. Državno natjecanje iz Filozofije sastoji se od tri dijela:

1. provjera znanja testom – deset pitanja koja se odnose na zadanu literaturu (45 minuta);

2. pisanje eseja o temi koja je vezana za određenu, zadanu literaturu (120 minuta);

3. usmeni ispit za najbolje plasirane kandidate.

Učenica je već nakon prvoga i drugoga dijela natjecanja, koji podrazumijevaju pisanje testa i eseja, zasjela na prvo mjesto, a u srijedu (6. travnja) usmenim je ispitom potvrdila svoj plasman. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je posvećena jednom važnom aspektu našeg svakodnevnog iskustva – emocijama. U povijesti filozofije emocije su se najčešće sagledavale kroz analizu njihova odnosa s umom, kao i uloge koju imaju u formiranju morala. Kroz predloženu literaturu od Platona, Aristotela, Kanta, Nietzschea pa sve do Marthe Nussbaum učenica je proučila dio bogate filozofske misli o emocijama, a po svom kritičkom pristupu temi i izabranim radovima, hrabrosti u propitivanju stavova uglednih filozofa te jasnoj argumentaciji vlastitih stavova naša je Ivana zaslužila prvo mjesto, a u skladu s rezultatom čeka ju dodjela najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju – Oskar znanja.

Za kraj donosimo nekoliko riječi naše Ivane: „Osvojiti prvo mjesto na državnome natjecanju zasigurno je velika čast i jako mi je drago što smo profesorica Mateja i ja to uspjele, no htjela bih se osvrnuti na nešto još veće i ljepše. Tijekom proteklih par dana, koliko je i trajalo samo natjecanje, sklopila sam nova prijateljstva i upoznala jako drage ljude koji će mi zauvijek ostati u sjećanju. Samim time, veliko hvala želim uputiti Anji, Edinu, Lei, Ivoni i Eleni zbog kojih je svaki trenutak u Đurđevcu bio ispunjen nevjerojatnom radošću i smijehom, a potom im i čestitati na postignutim uspjesima i dostojnom predstavljanju naše Slavonije. Isto tako, zahvalila bih se i njihovim divnim mentorima – profesoricama Ani, Zrinki i Emi te profesoru Zorislavu zbog pružene podrške. I naposljetku, najveće hvala želim uputiti svojoj predivnoj profesorici i mentorici Mateji Damjanović, čiji su me entuzijazam i posvećenost neprestano bodrili i gurali dalje, do samoga vrha.“