‘I moj glas je bitan!’
Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja nastavlja s provedbom projekta edukacije mladih birača pod nazivom "I moj glas je bitan!", koji je započet još 2018. godine. Cilj je upoznati buduće mlade birače (učenike završnih razreda srednjih škola) sa izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo, i to s posebnim naglaskom na izbore koji bi se trebali održati tijekom 2024. godine – izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbore zastupnika u Hrvatski sabor i izbore za predsjednika Republike Hrvatske

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 19.01.2024.

17. siječnja 2024. u našu školu, na poziv profesorice, došlo je povjerenstvo DIP-a. Nakon pozdravnog govora ravnateljice Ivane Biljan, Povjerenstvo je učenicima govorilo o izborima, izbornom postupku te ih upoznalo s pojmovima biračkog odbora, promatrača, uloge birača te pravilima izbornog postupka. Radionica je izvrsno prihvaćena među učenicima koji su shvatili da izbornom apstinencijom ništa ne pokazuju te koliko je važan i njihov izlazak na izbore.

Članovi DIP-a rado su odgovarali na pitanja vezana za preferencijalne glasove, nevažeće listiće, provjeru u registrima birača… Također, neki učenici su dobili uloge prema skici izbornoga mjesta kako bi se osvijestila važnost svakog pojedinca, te suzbilo nepovjerenje u prebrojavanje i registriranje glasova.

Kako je učenicima ovo prvi izlazak na izbore, važno je da se osjećaju pripremljenima i da znaju koji dokument obavezno trebaju ponijeti, što očekivati na biračkome mjestu te ono najbitnije sudjelovati u izboru kandidata za izvršni i zakonodavni dio vlasti RH.

Josipa Schweizer Matić, prof.