Klimatski kolaž – karte su u rukama srednjoškolaca
Gimnazija Matije Antuna Reljkovića uključila se u projekt Klimatski kolaž s udrugom Tatavaka. Tijekom prošle i ove školske godine, neovisno o trenutnim epidemiološkim okolnostima u kojima živimo i radimo, zahvaljujući proaktivnosti naših nastavnica realizirale su se brojne aktivnosti i u nastavi i na stručnim skupovima u gradu i županiji.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 07.12.2021.

Klimatski kolaž inovativni je pedagoški alat koji je osmišljen da na zabavan način široj javnosti, ali i stručnjacima, objasni što je i kako djeluje klima te pruži cjelokupan pregled uzroka i posljedica klimatskih promjena te nauči na koje se načine može učinkovito djelovati. Igru je osmislio Francuz Cédric Ringenbach, a oslanja se na kolektivnu inteligenciju i razvija timski rad, a svi podaci potječu iz izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC). Predstavnice Udruge Ivana Kordićprof. dr. sc. Dubravka Vitali Čepo 2. prosinca 2021. u potkrovlju Gimnazije predstavile su projekt i predstavnicima lokalne zajednice, a isti je prošli mjesec uz potporu francuskoga veleposlanstva predstavljen i članovima naše Vlade. Skupu su nazočile gimnazijske nastavnice Biologije, Kemije i Geografije koje su kao licencirane edukatorice s nazočnima podijelile svoja pozitivna iskustva primjene igre u nastavi.

Među gostima bila je doc. dr. sc. Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, pročelnica Upravnog odjela Grada Vinkovaca Andrea Vinković te ravnatelji vinkovačkih srednjih škola. Ravnateljica Ivana Biljan pozdravila je skup, a voditeljica Stručnoga vijeća biologije i kemije te koordinatorica projekta u Školi Jasenka Krznarić Barić opisala je tijek uključivanja i provođenja projekta.

Pročelnica Mustapić-Karlić aktivno se uključila u igru – predstavljanje projekta te istaknula njegovu vrijednost i aktualnost teme te važnost inicijative da se projekt proširi prema interesu i mogućnostima nastavnika u sve srednje škole naše županije.

I ovim se događajem potvrđuje da iz Gimnazije dolaze dobre ideje za širenje znanja na dobrobit svih.

Karte su u našim rukama, oboružajmo se kritičkim mišljenjem i krenimo u akciju!