Klub zastupnika GMAR u Hrvatskom saboru na jubilarnoj 10. sjednici
Učenici naše škole u sastavu Jakov Starinec ( 4.b), Rines Jahaj (4.d) i Domagoj Šego (4.e) sudjelovali su na 10. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola koja se održala 8. svibnja u Hrvatskom saboru. Naša škola bila je jedna od 41. škole iz Republike Hrvatske koja se odlučila uključiti u ovaj zanimljivi projekt Službe za građane Hrvatskog sabora.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 17.05.2023.

Tema rasprave na ovogodišnjoj Simuliranoj sjednici bio je Zakon o zaštiti okoliša i Deklaracija o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj. Naš tim govorio je u ime Kluba zastupnika Gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Ostale škole bile su organizirane u nadležne Odbore, Klubove svojih škola, sudjelovali su u pojedinačnim raspravama, imali pravo na repliku, neki učenici su imenovani za predsjednicu (predsjednika) Sabora  ili zamjenike te tajnicu (tajnika) i zamjenike. Kada se konstituirao učenički Sabor počeo je protokol sjednice.

Način priprema i sudjelovanje u zakonodavnoj proceduri te donošenje zakona je važno iskustvo, a učenicima možda i putokaz za buduće zanimanje.

Josipa Schweizer Matić, prof.