Mladi biolozi doprinose svome gradu preko Drvokoda
Gradski park Vinkovci obogaćen je stupcima s QR kodovima koji vode na Web stranicu s opisom vrsta drveća, time je završen projekt iz Drvokoda – Gradski park Vinkovci. Svaka vrsta je sistematski točno određena te opisana svojim karakteristikama, staništem, etimologijom, upotrebom i eventualnom ljekovitošću.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 02.06.2023.

Na ovaj je način  omogućeno svakom zainteresiranom posjetitelju Glavnog parka u Vinkovcima saznati i naučiti nešto više o drveću pored kojeg svakodnevno prolazimo i koje nam, osim svoje ljepote, osigurava svjež zrak i ugodan hlad u  vrelim danima usred centra Vinkovaca. Tijekom dviju godina, koliko nam je trebalo da dovršimo projekt, mladi biolozi  educirali su se o određivanju vrste, istraživali literaturu i pronalazili provjerene informacije na internetu. Kroz proučavanje tema iz biologije razvijali su i informatičke vještine uređivanja fotografija drveća  sudjelujući u stvaranju web stranice, stvaranju i izradi QR kodova, pravljenju plakata i izradi edukacijskih igrica vezanih uz biljne vrste u Parku. 

Osim razvijanja ekološke svijesti i održivog razvoja, cilj projekta bio je  i razvijati svijest o potrebi suradnje među institucijama, što je u potpunosti i ostvareno. Na srdačnoj podršci zahvaljujemo  Upravi šuma Podružnice Vinkovci – Odjelu za ekologiju i zaštitu šuma, Gradu Vinkovci i Turističkoj zajednici grada Vinkovaca!

Nadamo se kako će posjetitelji Gradskog parka, dok odmaraju ili čekaju nekoga, zadovoljno kratiti vrijeme uz Drvokod, jer kako je veliki znanstvenik Albert Einstein rekao: „Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti“.

S projektom Drvokod nastavljamo i dalje s nekim novim vrstama drveća.

Brigita Jurić-Katunić, prof.

Poveznica na web stranicu: https://gim-vinkovci.drvokod.eu/drvokod/

Drvokod Vinkovci u medijima:

MLADI VINKOVAČKI BIOLOZI Projekt DRVOKOD: Povezivanje informacijskih tehnologija i biološke raznolikosti Vinkovaca

 Gimnazijalci potpisuju DRVOKOD: upali mobitel, učitaj barkod i doznaj sve o stablu i učeniku autoru

Stabla u vinkovačkom Gradskom parku moguće je od danas upoznati skeniranjem postavljenih QR kodova