OSVRT NA GOSTOVANJE UČENIKA PRIRODOSLOVNE ŠKOLE VLADIMIRA PRELOGA IZ ZAGREBA
U srijedu, 12. listopada, nekolicina učenika i profesora Gimnazije Matije Antuna Reljkovića imala je priliku ugostiti učenike Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Iz Zagreba je toga dana došlo gotovo tisuću učenika od prvog do četvrtog razreda srednje škole, a mi smo im odlučili prirediti obilazak kako bi što bolje mogli upoznati Vinkovce i sadržaje koje grad nudi.

Objavio:

Datum objave: 13.10.2022.

U prijepodnevnim satima, dočekali smo učenike i njihove razrednike te se svaka grupa zaputila određenom rutom koja je bila predviđena za obilazak. Neposredno nakon što su izašli iz vlaka, komunikacija se počela sama voditi. Osim što su bili nasmijani i izrazito druželjubivi i simpatični, bili su i radoznali oko samoga obilaska. Već na prvoj točki obilaska, ispred Crkve sv. Ilije na Meraji, nekoliko je učenika postavljalo zanimljiva pitanja o samome razdoblju u kojemu je crkva nastala, a mi smo im pokušali približiti temu što smo bolje mogle. Sljedeća točka obilaska bila je rodna kuća Ivana Kozarca, gdje smo ih upoznale s djelovanjem samog Ivana Kozarca, ali i njegovog rođaka Josipa. Međutim, ono što je svim učenicima i profesorima u tom trenutku odvuklo pažnju bili su tzv. „šokački Romeo i Julija“ s kojima su svi htjeli imati uspomenu, stoga smo ih odlučili i uslikati. Nedugo nakon toga smo se šetnicom uz Bosut odlučili prošetati do Hotela Slavonija gdje su čuli priču o najstarijem indoeuropskom kalendaru koji je bio iskopan baš na mjestu na kojem su tada stajali. Posljednja točka obilaska bio je sam centar grada Vinkovaca, ispred kipa bana Josipa Šokčevića, gdje su učenici imali direktan pogled na vinkovačku gimnaziju. Ondje su imali priliku čuti nešto više o Matiji Antunu Reljkoviću, ali i poslušati jednu od njegovih pjesama. Bili su upoznati s poviješću grada, ali i s pojedincima koji su nekada u prošlosti obilježili ovaj grad. Nakon završenog obilaska, uputile smo ih na mjesta gdje će dobro iskoristiti svoje slobodno vrijeme, ali i u najbolje kafiće i restorane koje ovaj grad nudi. Rastali smo se zahvaljujući jedni drugima na pažnji i strpljenju te smo istovremeno dobili poziv za dolazak njima u Zagreb. Učenici su bili spremni ugostiti nas i pripremiti nam prezentaciju iz koje ćemo mi moći naučiti nešto više o njihovom gradu, baš kao što su i oni o našem.

Nakon rastanka, uputili su se u samostalno razgledavanje, a mi smo se vratile u školu. Ono što nas je u tom trenutku ostavilo bez teksta je trenutak kada smo pogledale kroz prozor naše gimnazije, a cijeli je park bio ispunjen mladim ljudima koji su uživali u ljepotama ovoga grada. Zasigurno jedno prelijepo iskustvo u kojemu smo im, ne samo pokazali što naš grad sve nudi, već i stekli poznanstva i uspomene koje nikada nećemo zaboraviti. Ovom prilikom želimo se zahvaliti i ravnateljici koja nam je pružila priliku suradnje sa školom iz drugoga grada i na taj nam način donijela nezaboravno iskustvo kojega ćemo se uvijek rado sjećati. Zahvalile bismo se i profesorima koji su nam dali direktne upute i materijale kako bismo učenicima prirodoslovne škole na što bolji način mogli pokazati Vinkovce, ali i učenicima zagrebačke srednje škole i njihovim profesorima koji su nas cijeli obilazak s velikom zainteresiranošću i znatiželjom slušali i postavljali zanimljiva pitanja. Svakome bismo preporučile jedno ovakvo iskustvo koje je zaista idealna prilika za stjecanje novih znanja, ali i istovremeno novih prijateljstava.

Učenice 4.b: Eva Petrović, Petra Maloševac i Lana Mamić

O gostovanju učenika pročitajte i na https://novosti.hr/danas-u-vinkovcima-1000-ucenika-prirodoslovne-skole-vladimira-preloga-iz-zagreba/.