Projekt Kumstvo u Africi
Nakon godina pandemije, ove školske godine ponovno smo se uključili u projekt Kumstvo udruge Zdenac te prikupili i uplatili novac za osnovnoškolsko školovanje petero djece. Posebnost ove školske godine vezana za projekt Kumstva, a u kojem naša škola sudjeluje više od deset godina, je i posjet Anne Edwin Ngwale u organizaciji Ane Papac i prof. Melite Barić-Tominac koji je organiziran 17. veljače 2023. u potkrovlju Škole.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 18.05.2023.

Anna Edwin Ngwale je djevojka koja ima 22 godine i dolazi iz Tanzanije, a koja je nakon smrti majke postala kumče udruge Zdenac i kumova iz Hrvatske (nažalost nije kumče naše Škole, ali je kumče projekta u kojem tako dugo sudjelujemo). Zahvaljujući projektu Kumstva, Anna se školovala i postala učiteljica te je danas sretna i ispunjena djevojka koja je svojim radom, marljivošću i upornošću ostvarila svoje snove. Anna je u Hrvatsku došla na studijsku godinu učenja hrvatskoga jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na ljeto Anna planira povratak u Tanzaniju gdje će započeti s radom kako bi pomogla i drugoj djeci ostvariti svoje snove kao poveznica domaćina i udruge Zdenac u Hrvatskoj.

Annino potresno svjedočanstvo pred učenicima u potkrovlju naše Škole, ali i inspirativna priča, nadahnjuje nas da nastavimo s projektom Kumstva jer znamo da novac odlazi u prave ruke kao i činjenica da malim djelima suosjećanja, iako udaljeni, pridonosimo boljem svijetu.

Voditeljice projekta Kumstvo:

            Vedrana Karakašić, prof. i Jasenka Celić, prof. savjetnica