Radionica HZJ u Tjednu cjeloživotnoga učenja
U tjednu cjeloživotnog učenja koji se održavao od 17.4. do 23.4. 2023. godine održana je radionica hrvatskog znakovnog jezika i ikoničnosti u gimnaziji M. A. Reljković u Vinkovcima. Polaznici radionice bili su učenici gimnazije koji su upoznali posebnosti hrvatskog znakovnog jezika (HZJ) i kulture te proširili komunikacijske vještine.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 24.04.2023.

Na početku radionice polaznici su se upoznali s korisnicima HZJ, načinima komunikacije, demonstrirani su znakovi vezani za uspostavljanje i održavanje osnovne komunikacije. Također, polaznici su uspješno svladali dvoručnu znakovnu abecedu i naučili kako uspostaviti komunikaciju s gluhim osobama te znakove koji su prisutni u obrazovanju.

Upoznavanje hrvatskog znakovnog jezika izrazito je važno kako bi se razumjele poteškoće, potrebe i problemi gluhih i gluhoslijepih osoba, a polaznici su ojačani za mogućnost susreta s osobama sa senzoričkim oštećenjima. Ovakve radionice važne su za osobni razvoj jer svladavajući vlastite predrasude i neznanje, plovimo u put tolerancije i razumijevanja drugih i drugačijih.

Josipa Schweizer Matić, prof.