Radionice u sklopu projekta matematički edukator za osnovne i srednje škole
2020./2021. godine sudjelovali smo u projektu akcijskog istraživanja nastavnika Van Hieleovih razina matematičkih postignuća učenika u RH. Ove školske godine uključili smo se u nastavak tog projekta „Matematički edukator za osnovne i srednje škole“ odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojemu je cilj poboljšati rezultati matematičkih znanja naših učenika uporabom najmodernijeg edukacijskog softvera „Sketchpad“ i predložiti promjene.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 18.01.2022.

4. i 5. siječnja 2022. u našoj školi održane su radionice u vremenu od 9 sati do 13 sati. Radionice je osmislio i proveo voditelj projekta, profesor Petar Mladinić svima poznat kao dugogodišnji ravnatelj V. gimnazije Zagreb koji brojnim aktivnostima neumorno pridonosi razvoju i modernizaciji poučavanja matematike.

Osim nastavnika naše škole (Snježana Lukač, Mirela Lončar, Dubravka Toldi, Ivana Lukanović, Slavko Ivaniš, Melita Barić Tominac i Jasenka Celić), radionici su nazočili i nastavnici  iz Gimnazije Vukovar, Poljoprivredno-šumarske škole iz Vinkovaca, OŠ Gunja, OŠ Tordinci te OŠ F. K. Frankopana iz Osijeka.

Nazočne je na početku radionice pozdravila ravnateljica Gimnazije M. A. Reljkovića gospođa Ivana Biljan. Nakon upoznavanja s osnovama „Sketchpada“ prionuli smo proučavanju različitih datoteka i mogućnosti upotrebe ovog softvera u nastavi pri obradi geometrijskih i algebarskih sadržaja koji se nalaze u kurikulumu za osnovnu i srednju školu. Dobili smo mnoštvo kreativnih materijala koji potiču aktivno sudjelovanje učenika u istraživanju, otkrivanju i dokazivanju matematičkih zakonitosti i primjeni u drugim područjima.

U izuzetno dobroj atmosferi stekli smo vrijedna iskustva i motivaciju za usavršavanje izvođenja nastave kao i našeg osobnog profesionalnog razvoja. Snježana Lukač, prof.