Seminar za ambasadore seniore i juniore EPAS 24
Ove godine je superizborna godina budući da se održavaju europarlamentarni, parlamentarni i predsjednički izbori, stoga je Ured Europskog parlamenta u RH okupio 120 predstavnika srednjih škola na jednome mjestu u želji da motivira mlade za izlazak na izbore, pogotovo one europarlamentarne jer je izlaznost niska.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 16.02.2024.

Seminar za seniore ambasadore EPAS-a, ove godine, organiziran je u Zadru od 8. do 10. veljače te se provodio po principu jedan profesor, jedan učenik. Program je počeo s motivacijskim govorom vanjskopolitičke novinarke Ivane Dragičević Glas mladih u superizbornoj godini, a nastavio se uz evaluaciju programa EPAS-a, pripremama za ovu godinu te odvojenim radionicama za starije i mlađe ambasadore. Zadnji dan pridružio nam se i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić s predavanjem Mladi za Europu, Europa za mlade na koje su se ambasadori juniori nadovezivali s nizom pitanja o aktualnim temama vezanim za izbore.

U nastavku su dojmovi učenice naše škole.

,,Do prije tri dana svi smo sjedili u svojim razredima. Razredima koji nas ponekad nisu razumjeli, samo zato što smo voljeli slušati o politici, Europskoj Uniji, fondovima, izbornoj godini, glasanju, poticanju mladih na sve navedeno. Do prije tri dana nismo znali da u Hrvatskoj postoje naši istomišljenici, koji su k tome i naši vršnjaci. I onda? Onda smo se priključili EPAS programu i došli u Zadar. I shvatili smo da ima nade za nas, za budućnost, za europsku i hrvatsku politiku, dokle god je ovako ambicioznih i entuzijastičnih malih (ili je bolje reći mladih) političara, poput nas.” – bile su riječi koje sam rekla pred dvoranom s više od 150 ljudi, kako bih podijelila svoje dojmove o EPAS programu i potaknula nove juniore na sudjelovanje.

Jer, ako bih morala ponovno izabrati aktivnosti kojoj bih se priključila u školi – ponovno bih izabrala ovu.

Ako bih morala odabrati iskustvo koje bih ponovila – bilo bi to ovo.

Ako bih morala odabrati čime ću se baviti u životu – odabrala bih biti političar, samo zato što mi je EPAS ponudio autentičnu i posebnu priču, iz drugog gledišta.    (E.H.)

Josipa Schweizer Matić, prof.