Susret gimnazijalaca s književnikom Mirom Gavranom
Gimnazijalci su uvijek sretni kada mogu razgovarati sa suvremenim hrvatskim književnicima. Miro Gavran jedan je od najpoznatijih i najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika i aktualni predsjednik Matice hrvatske. Naš gost poznati je i priznati književnik i izvan naših granica.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 02.06.2023.

Zanimljivo je da je  jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen izvan zemlje rođenja, na kojemu se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Prve godine održan je u Slovačkoj u mjestu Trnava, a nakon toga održan je u još 4 države, pod nazivom Gavranfest. Književnik Gavran autor je brojnih romana za mlade i odrasle i brojnih drama i komedija, njegova su djela prevedena na 40 jezika, između ostalih i na kineski i japanski.

            Gimnazijalci su postavljali različita pitanja, zanimala su ih djela kao što su roman Judita i drama Kreontova Antigona. Učenici trećih razreda ove su godine proučavali Marulićevu Juditu, a Kreontovu Antigonu čitali su kao izbornu lektiru. Zanimalo ih je što je književnik čitao kada je bio u njihovoj životnoj dobi, pitali su o budućnosti knjige i književnosti, o važnosti učenja i kritičkoga mišljenja. Dobili su zanimljive odgovore koji će ih potaknuti na čitanje i promišljanje, a susret će ostat u trajnom sjećanju.