Svjetski dan mentalnog zdravlja u šaljivim radionicama gimnazijalaca
Svjetska zdravstvena organizacija od 1992. godine obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. listopada) kojim se željelo potaknuti ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju, a od 2001. godine mentalno zdravlje definirano je kao »stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici«. Dio je općeg zdravlja i ne odnosi se samo na odsustvo bolesti.

Objavio:

Datum objave: 18.10.2022.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 20% djece ima neki mentalni poremećaj, a svako peto dijete od onih koji imaju neki problem mentalnog zdravlja, dobiva stručnu pomoć.

U nekoliko razreda razgovarali smo o mentalnom zdravlju te rizičnim i protektivnim čimbenicima koji utječu na mentalno zdravlje, a kao plod promišljanja nastale su sudoku križaljke, pokoja šala i poticajni plakati.

Djeca zaslužuju imati pozitivna iskustva u životu, zaslužuju živjeti ispunjen i produktivan život, zaslužuju da njihovo odrastanje bude obilježeno i praćeno mentalnim zdravljem, a ne razvojem mentalnih poremećaja. Obaveza društva je omogućiti adekvatnu skrb o djeci, njihovim roditeljima i obiteljima.

Josipa Schweizer Matić, prof.