Svjetski dan poezije i Dan darovitih učenika 
Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 21.03.2022.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi, Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-va službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenome. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.
Osim što se na današnji dan slavi Svjetski dan poezije i prvi dan proljeća, on je važan i zato što se 21. ožujka 1913. godine u Gorskome kotaru rodio hrvatski pjesnik, esejist, pripovjedač i kritičar Ivan Goran Kovačić po kojemu ime nosi naša najveća pjesnička manifestacija Goranovo proljeće.
Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.
(Jacques Prévert)
Nikolina Maletić, voditeljica literarne grupe Orion

Poeziju i darovitost proslavili smo čitanjem! Poslušajte naše literatice, članice literarne grupe Orion, koje čitaju svoje tekstove:
Sara Đaković, Ella Hasel, Dora Huber, Nika Biljan, Lana Trabak, Tena Faletar, Terezija Matković, Dora Petričević, Anđela Mlinar, Rinesa Jahaj, Marta Šarić, Dora Beljo, Iva Knežević i Ivana Reljanović.
Hvala T. Matković, T. Faletar, N. Biljan i M. Šarić na izradi videa.