Veliki uspjeh naših učenica na državnom natjecanju LIK 2022.
U nizu natjecanja koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje 26. i 27. travnja 2022. u Crikvenici je održano državno natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna. U kategoriji 2A i 2B za učenike od 1.-4.razreda srednjih škola gimnazija na državnu razinu pozvano je deset učenika među kojima su bile i naše učenice trećih razreda Klara Crčić ( 3.f), Tereza Turić ( 3.g) i Lucija Adžaga ( 3.d) Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Ljudsko tijelo u umjetnosti.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 02.05.2022.

Rad na temi bio je proces koji nije imao za cilj stvaranje završnog umjetničkog rada već učenje kroz istraživanje različitih pristupa i utjecaja na oblikovanje i tumačenje ljudskog tijela kroz povijest umjetnosti, kao i stvaranje kritičkog stava o temi jer ljudsko je tijelo sveprisutno i  kreativno sredstvo komuniciranja i u današnjem društvu.

S obzirom na to da postoji  mnoštvo različitih likovnih pristupa u prikazu ljudskog tijela, učenice su zadanu temu istraživale kroz dvije faze. U prvom dijelu nakon istraživanja učenice  su oblikovale edukativni plakat s naslovom Načini oblikovanja forme u likovnoj umjetnosti koji je trebao opisati i vizualizirati zadane likovne pojmove. Nakon županijske razine radovi su poslani na vrednovanje državnom povjerenstvu koje je uputilo poziv za 2B razinu i sudjelovanje u Istraživačkom atelieru.

 Na ovoj razini zadatak je proširen: naglasak je stavljen na istraživanje zadanog stilskog pristupa temeljem kojeg se izrađuje praktični rad kao interpretacija teme, a služio je kao podloga za tumačenje stilskog pristupa.

Učenice su svim fazama istraživanja zadatka pristupile interdisciplinarno koristeći znanja iz različitih nastavnih predmeta, pokazujući visoku razinu informatičke i medijske pismenosti, razumijevanje likovnoga jezika i postupaka te sve to vješto uobličile u radove koji su na državnom natjecanju prepoznati kao vrlo uspješna i kreativna rješenja na zadanu temu.

Učenica Klara Crčić osvojila je prvo mjesto, Treza Turić peto i Lucija Adžaga šesto mjesto.

Ponosni smo na uspjeh naših likovnjakinja koje sigurnim putem slijede svoje snove.

Mentorice

Mihaela Gelemanović Pracaić i Mirela Blažević