YEYS 2023.
Ove je godine naša Gimnazija prvi puta sudjelovala u projektu Tvoja Europa, tvoje mišljenje (YEYS) koji svake godine organizira Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO/ EESC) pod vodstvom gospodina Cilliana Lohana i suradnika.

Objavio: Ivan Švaganović

Datum objave: 06.04.2023.

Na skupu je sudjelovalo oko 100 učenika i učenica u pratnji nastavnika iz svih  država članica EU-a,  zemalja kandidatkinja i europske škole u Bruxellesu. Naše učenice Nika Biljan i Dunja Pavić u Bruxellesu su predstavljale Republiku Hrvatsku u pratnji nastavnice Ines Glavaš i to uz podršku  predstavnica u EGSO-u,  gđa. Lidije Pavić- Rogošić i  Dragice  Martinović . Nastavnici su  bili upoznati s nastavnim sadržajima povezanima s EU-om, ulozi njenih institucija u donošenju odluka i o području angažmana mladih.
 Na 14. izdanju YEYS-a učenici su se na dvjema radionicama bavili temom „Dijaloga mladih o demokraciji“ te su na prvoj  radionici raspravljali o mogućim prijetnjama i izazovima za europsku demokraciju te osmišljavali praktična rješenja za njihovo svladavanje. Riječi je bilo i o angažmanu mladih u politici te su učenici ponudili vlastite ideje kojima bi ga potaknuli.
 Naučili su da sudjelovanje mladih u donošenju odluka može rezultirati boljim propisima i politikama. Bilo je izvrsno i biti u Europi i slušati mišljenje mladih!