Završen 6. Filmski festival glumca
Završen je i 6. Filmski festival glumca. Učeničko prosudbeno povjerenstvo odlučilo je da je najbolji film Festivala "Ljeto kad sam naučila letjeti".

Objavio:

Datum objave: 20.10.2022.

Učenici su obrazložili svoju odluku: 

U užem su izboru bila tri filma: Ljeto kad sam naučila letjeti, Punim plućima i Nosila je rubac črljeni, a naš je ocjenjivački sud odlučio da je najbolji film 6. Filmskog festivala glumca film redatelja Radivoja Andrića – Ljeto kad sam naučila letjeti. Odluci je u najvećoj mjeri doprinijela činjenica da se gledatelj mogao identificirati s pričom i društvenim kontekstom. Film na duhovit i mladim gledateljima blizak način govori o ljubavi, opraštanju, pomirenju, životu. Sitnice koje ponekad uzimamo “zdravo za gotovo” upotpunjene su duhovitim dosjetkama i jezičnim preobrazbama. Govorna  karakterizacija najviše je došla do izražaja u liku Olge Prodanović – babe. Također, glavna se junakinja (Klara Hrvanović) izvrsno snašla u ulozi Sofije koja otkriva obiteljske tajne, ali i doživljava unutarnju preobrazbu tijekom ljetovanja na Hvaru. Raznovrsnost filmskoga plana, kut snimanja, ali i glazba odigrali su značajnu ulogu u interpretaciji likova. Film je prvotno karakteriziran kao dječji, međutim, sudeći po emocijama koje je izazvao tijekom gledanja, retrospektivnoga prizivanja djetinjstva jedne generacije te uvjerljivosti glume, u njemu mogu uživati gledatelji svake dobi. Realistični prikazi Dalmacije isprekidani su fantastičnim oživljavanjem ribe, pauka te letom glavnih junakinja. Naslov bi i bez završnih prizora letenja imao savršenoga smisla, jer kako Sofija kaže na početku: “Što bi bilo dobro da mogu disati pod vodom, tad bih mogla ostati ovdje zauvijek”, bit nije u bijegu od stvarnosti, nego u prihvaćanju života sa svim iznenađenjima koja nosi, uspjesima i gubitcima, usponima i padovima. Sofija je umjesto ponora u dubine odabrala let u životne visine. 

Članovi prosudbenoga povjerenstva: 1. Mirta Besek, 2. Ana Blažević, 3. Lovro Brčić, 4. Sara Burić, 5. Klara Crčić, 6. Rinesa Jahaj, 7. Nikolina Juriša, 8. Nina Kovačević, 9. Matko Majstorović, 10. Tin Marinić, 11. Mia Matanović, 12. Mateja Novokmet, 13. Mia Oreščanin, 14. Jure Plavšić, 15. Tena Ribarić, 16. Ena Ružolčić, 17. Tin Sesar, 18. Lukas Širić, 19. Brigita Vidinović, 20. Lana Vrbanus. 

Marija Tikvić, prof.